olaf.tuinder.net logboek banner

---

03 aug 2017
Long overdue: De oude site maar weer van stal gehaald nadat ik bij een re-install de drupal databases niet meer soepel werkend kreeg.
5 juni 2005
SSL Certificaten geupdate. De huidige zouden tot in 2032 geldig moeten zijn.
20 april 2005
Een vrienden en kennissen pagina toegevoegd: een ongesorteerde lijst van mensen die ik ken en die (niet) toevallig ook een website hebben.
27 maart 2005
Upgrade van een P233MMX met 64Mb mem met zingende disk naar een Athlon 1400+ met 256Mb mem met wat recentere harde platen. Alles draait vlotter. Daar waren we wel aan toe. Zometeen ook nog een nieuwe kernel (2.6.11) en dan kan ie er weer even tegen.
17 augustus 2004
HOWTO sectie toegevoegd.
01 augustus 2004
Het draait inmiddels al een tijdje: een virus scanner (ClamAV) en SpamAssassin. Beide worden vanuit Amavis aangeroepen. Dat scheelt een aanzienlijke hoeveelheid rommel die geblokkeerd wordt en waarop we kunnen filteren.
24/26/27 december 2003
Op verzoek van Steef webmail geimplementeerd met behulp van squirrelmail en Courier IMAP. Gebruikers met een account kunnen gebruik maken van deze faciliteit, en daarnaast hun email ook lezen via een normale email client, mits die IMAP over SSL/TLS ondersteunt. Als je nu gebruik maakt van email forwarding maar wilt gaan web-mailen, laat het mij of Stephan dan even weten.
22 december 2003
Ik merk dat ik ongeveer twee tot drie keer in het jaar echt aan een update toekom. Zoveel verandert er niet, vandaar. Wat is er dan wel veranderd? Er zijn twee sites bij gekomen, die van opa en oma waar hun noeste vrijetijdsbesteding van vroeger jaren.
25 juli 2003
Nadat ik in begin 2000 het domain tuinder.net had geregistreerd bleek er een bedrijfje te zijn dat dacht: "hee, de .net versie van 'tuinder' is geclaimed, dan zullen ze binnenkort ook de .com versie willen hebben". Nope, sorry, daar doe ik niet aan mee. Twee jaar later werd het domain weer opgegeven. Echter, nu heeft een andere groep tuinder.com geclaimed, met ongeveer hetzelfde doel als ik had: familie gebruik.
20 januari 2003
Klein 'foutje' in de layout van de site hersteld. Dat wil zeggen, in de Cascading Style Sheet van deze pagina's. De margin-bottom van de <DD> tag was niet ingesteld, en daardoor zat de tekst van de stukjes pal op de datum van de volgende sectie geplakt. Nu zit er een 10px tussen, en leest het een stuk makkelijker.
Verder heb ik vandaag een boek over PHP gekocht. Het heet "PHP Bible" (second edition, 2002) en omvat als het goed is PHP4.2. Voor een project op het WarandeNet, en voor een eigen project dat ik in gedachten heb, wil ik deze scripting taal gaan gebruiken.
04 januari 2003
Heb een uurtje zitten spelen met the GIMP, het Gnu Image Manipulation Program. Je kunt er veel mee, maar het duurt wel een tijd voordat je door hebt hoe de tools werken. Vandaar dus ook de nieuwe banners bovenaan de pagina's. :-) Of laadt dit te langzaam?
10 december 2002
Het plaatje van het voorkantje is definitief gebleken, en de promotie ligt inmiddels al een paar weken achter me. Mijn tijd besteed ik nu aan het afschuimen van de krant en het Intermediair, en diverse websites op zoek naar een geschikte baan.
Over de banenmarkt: Ik heb het gevoel dat er een 'gat' zit in de niveaus waarop op dit moment banen worden aangeboden: Je hebt een groot aantal senior posities (met tig-jaar werkervaring) en de massa's technische HBO functies. Voor academici zijn er haast geen startersfuncties of semi-startersfuncties te vinden. Tenminste, niet in de krant en in het intermediair. Ik weet niet precies waar dat gat door te verklaren is, maar dat is mijn ervaring.
26 september 2002
Een voorlopig voorkantje voor het boekje.
29 augustus 2002
Voor hen die nieuwsgierig deze webspace volgen omtrend ontwikkelingen rond mijn persoon: m'n proefschrift is OK verklaard door m'n promotor. Tijd voor de volgende stap: werk zoeken.
7 juli 2002
Zoals hieronder al aangekondigd gaat het netwerk in Zeist werken met dynamische IPs. Vandaar dat tuinder.net is gemigreerd naar een gangkast in de Pijp van de hoofdstad van NL.
24 februari 2002
Verschillende elementen van de website geupdated en een klein beetje aangepast.
Het domain is verlengd voor een periode van 9 jaar, maar ik vrees dat ik de nameservers binnenkort moet migreren omdat de SSH geen belangstelling heeft voor de belangen en verlangens van haar bewoners. Iedereen roept al jaren om een fixed IP, maar de voordelen en de noodzaak voor sommigen zien ze niet.
17 november 2001
Blijkbaar kom ik er niet aan toe om regelmatig een logboek bij te houden.
Heb, zoals in maart al aangekondigd, mijn werkpaard ge-updated. Die draait nu ook debian, testing (dat is op dit moment 'woody' om precies te zijn). Op een nieuwe factory-cleane disk vanuit een base-install van 'potato' met een dist-upgrade naar een hoger plan getild. Die upgrade op zich ging prima, maar daarna bij het installeren van de desktop packages liep het iets minder vlekkeloos. Er waren een aantal packages die dubbele files hadden en van elkaar afhankelijk waren: kdebase-libs en kdelibs3 konden elkaar niet verdragen met incompatible versie nummers. Omdat ik toch graag KDE als desktop gebruik en in op het web in Google groups een bericht vond van de package maintainer dat het in versie 2.2 wel gefixed was heb ik het risico genomen om de unstable packages dan maar te installeren. En dat werkte goed. :-)
Een voordeel van het werken met 'testing' is dat je regelmatig nieuwe packages vindt die precies doen wat je wilt. Een nieuwe HTML-editor, quanta, die ik een paar maanden geleden probeerde te compilen (tevergeefs, vanwege library problemen) doet het nu out of the box. En ik moet zeggen, hij doet het prima.
Alleen, tja... De applicaties worden steeds groter en vergen steeds meer rekenkracht. Dat merk je in de snelheid van opstarten van de desktop, van het laden van de apps, etc. Vooral staroffice, netscape en mozilla nemen er de tijd voor. Het is een sein dat ik weer aan een nieuwere snellere PC toe ben.
22 maart 2001
Nog een gelukkig nieuw jaar... Ja, 't is wat laat, maar goed bedoeld.
Ik zie dat ik een aantal iconen van de website moet vervangen. De "powered by SuSE Linux" moet nu een Debian icon worden. Debian
Er is namelijk een kleine oude doos bij gekomen waar het spul nu op draait. Dit is dan gelijk mijn masquerading firewall. Achter die firewall zit dan mijn normale werk-doos. Nu nog met SuSE, maar ik vrees voor de kameleon dat ie binnenkort daar ook door een rode Debian krul vervangen zal worden.
What else is new? Nou niet veel. Ik heb weinig tijd voor het schrijven van stukjes en ook weinig tijd om veel te doen aan ontwikkeling of onderhoud. Waar ik me wel mee bezig houd is het Clustrum. Een Beowulf project voor de Universiteit Utrecht.
5 december 2000
Na vorige maand wat minder goede ervaringen te hebben gehad met Amaya wilde ik weer een andere browser uitproberen. Met enige bombarie is de laatste beta versie gepresenteerd aan de wereld van Opera. get opera 4.0 browser image
Ik had al lang van dit alternatief voor Netscape gehoord maar nog nooit zien werken. Het nadeel is wel dat deze browser niet 'for free' is en tsja... of ik het uiteindelijk na de 30 dagen trial period zal blijven gebruiken is de vraag. De kosten zullen in de ordegrootte van enige tientallen dollars (US$ 39) liggen vermoed ik, of je wordt net zoals bij Eudora (van Qualcomm) reklame door de strot geduwd. Ik ben blij met de 'nee-nee' sticker op mijn electronische brievenbus *), dus reclake is niet echt iets waar ik op zit te wachten. But then again, als het toevallig over HTTP gaat en de proxy instellingen in aanhoud dan kan ik dat met junkbuster misschien wel blanco houden.
Maar goed, even terug naar Opera. Het programma ziet er gelikt uit, is redelijk snel, en 't is makkelijk in gebruik. Echter, een paar websites die ik bezocht waren misschien niet geheel HTML standaard conform en dat kan problemen leveren bij het renderen. Opera probeert zich ook aan de web-standaarden te houden zoals Amaya. Maybe this is good, maybe not.
12 november 2000
Goed goed, er is een lange tijd overheen gegaan sinds mijn laatste logboek entry. Omdat ik geen veranderingen heb aangebracht aan de website ben ik ook dit logboek niet meer tegengekomen als reminder dat er nog iets geschreven kan worden dat ook daadwerkelijk door de buitenwereld gelezen zou kunnen worden.
Hoe het komt dat het zo lang geduurt heeft? Tja. Laten we het maar op 'werk' gooien. Werk aan/voor het lokale netwerk hier, werk in de zin van 'je brood verdienen', etc. Al met al bleef er niet zo veel tijd over voor andere dingen. Ook nu houdt het niet over met de tijd omdat de prioriteiten vaak elders liggen dan spelen op het web.
Anyway, vandaag zag ik de aankondiging van Amaya gezien op Slashdot. Ik heb het gedownload en net geprobeerd. Het is nogal strict in de file extenties en staat het niet toe een andere file te editen dan een *.html file. Om een of andere reden wilde ie ook mijn txt file niet saven. Moet dus nog veel aan verbeterd worden zullen we maar zeggen. In ieder geval toont het aan dat mijn pagina's wel correcte HTML bevaten, want de pages renderen netjes. :-)
6 maart 2000
Afgelopen dagen bezig geweest met het spelen met PHP3 en mysql. Misschien kijk ik niet direct op de juiste plaatsen, maar alhoewel de losse commando's wel uitgelegd zijn schiet het maken van een projectje nog niet zo op.
Aangezien er voor HTML allerlei handige editors (zoals o.a. webmaker, waar deze text mee is gemaakt) zijn heb ik ook eens gezocht naar een editor voor php3. De applicatie kphpdev bleek dit te kunnen (een combi tussen een editor met syntax-highlighting, een query gedeelte voor je mysql en een deel voor het beheren van je projects. Alleen met de bijbehorende kphpdev-server heb ik ruzie: je kunt de daemon vertellen welke hosts of domains mogen werken aan een aantal projecten, en dat doe je door IP-rules aan te brengen. De syntax van deze rules is echter niet gedocumenteerd.... Tja, dan houdt het jammergenoeg op.
2 maart 2000
Gisteravond laat gezien hoe je met een eenvoudig php3 script een web-page kunt genereren. Daar ben ik onmiddellijk gebruik van gaan maken. Bijna alle pages die ik in de afgelopen dagen heb gemaakt zijn direct omgebouwd naar PHP3.
Het automatisch genereren van stukken tekst geeft leuke effecten zonder dat de gebruiker het merkt (die ziet alleen de HTML).
1 maart 2000
Sources van PHP3 gedownload en gecompileerd. De basis manuals doorgelezen (syntax en dat soort dingen).
29 februari 2000
Zitten spelen met Cascading Style Sheets (CSS). Het is best makkelijk voor het instellen van site-wide default waarden voor achtergrond kleur en kop stijlen. Het ziet er direct een stuk beter uit nu ik Helvetica als titel font heb genomen. In ieder geval probeer ik me wel aan de DTD HTML 4.0 standaard te houden. Dat wil zeggen: zorgen dat er geen errors komen uit de w3c validator .
21 februari 2000
Begonnen met het verbeteren opzetten van mijn eigen websites. Niet dat ''t veel voorstelt, maar dat doet er nog niet toe. Eerst eens leren wat er op dit moment de 'state of the art' is voordat ik verder ga ontwikkelen. Ik zit te denken aan MySQL en PHP3. Beide ken ik nog niet, dus dat wordt een poosje RTFM-en.
9 februari 2000
Vandaag heb ik tuinder.net geclaimed bij Network solutions.
Een uur later kwam ik er achter dat tuinder.nl door een of ander bedrijf was geclaimed dat nederlandse familie namen en-masse heeft opgekocht bij domain-registry.nl, en die voor honderd piek per email-forwarding wil verhuren. Veeeeeel te duur, voor geen flexibiliteit. Mij zullen ze hiermee niet als klant trekken. :-P

---

Email: webmaster@tuinder.net
This file was last modified on Sunday 20th 2023f August 2023 07:15:01 PM. Check this for invalid HTML